петак, 6. децембар 2013.

VAŠE PRAVO NA PREKID NEŽELJENE GLUPOĆE

O glupom odgovoru države na žensku glupost


Čisto da uđe u zapisnik, smatram da je inicijativa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da se isto uskrati ženama koje su izvršile abortus aposlutno retardirana. Ali isto tako smatram da histerija celokupne javnosti povodom te teme poprilično jednostrana i da ova tema zahteva malo ozbiljniju polemiku od pljuvanja države zarad pljuvanja države.

Inicijalna kapisla za pravu lavinu komentara po sajtovima i društvenim mrežama bio je zahtev RFZO medicinskim ustanovama da dostave spisak osiguranica koje su izvršile prekid trudnoće. Dževa koja se oko toga digla će najverovatnije taj zahtev smestiti na đubrište istorije promašenih ideja ove i prošlih vlasti. A time će se propustiti jedinstvena prilika da neke  tabue i mitove konačno porazbijamo u paramparčad.

Zašto?

Zato što bi nam takva evidencija, ako bi bila potpuna i verodostojna, pružila neke istinski zanimljive podatke.

Često se na ovim prostorima licitira ukupnim brojem abortusa, koji je nemoguće utvrditi pre svega zbog privatnih klinika i ginekologa. Spominju se stotine hiljada prekida trudnoće godišnje i to daje municije svima. Daje argumente sveštenicima i tradicionalistima da ospu drvlje i kamenje po „čedomorkama” i kukaju o „nestajanju nacije”. A mnogi među njima takođe nemaju dece ili imaju jedno, što je nedovoljno čak i za održavanje postojeće populacije. Ali oni nisu tema ovog teksta. Ovaj tekst je o onom drugom delu populacije koji se javlja na rasprave o prekidu neželjenih trudnoća.

O zagovornicima prava na abortus.

Argumenata za dozvolu abortusa je praktično bezbroj, pa možda nije zgoreg krenuti od onih manjih ka većim.

Prva grupacija koja se odlučuje na ovaj nepopularni korak su zlostavljane i silovane žene, koje nisu svojom voljom započele tu trudnoću. Iako su mediji preplavljeni jezivim slučajevima seksualnog napastvovanja, kako u porodici, tako i van nje, ipak verujem da nisu SVE žene surovo iskorišćavane i kažnjavane u svojim domovima i na ulici. I da broj onih koje na taj način ostanu u drugom stanju ne prelazi nekoliko procenata.

Prekid neželjene trudnoće se vrši u slučaju kada se pregledima utvrdi mogućnost oštećenja ploda u ranim fazama drugog stanja. U potpunosti podržavam ranu dijagnostiku u vođenju trudnoće. Problem nastaje kada tu preventivu pokušamo da primenimo u našem zdravstvu, i zvanično najgorem u Evropi. Zato nam i treba ta lista, jer sam siguran da se prekidi trudnoća zbog problema sa plodom vrše u maksimalno jednoj petini njihovog ukupnog broja.

Dakle, ako nam na nasilne i prisilne trudnoće, kao i one koje se ne razvijaju kako valja otpada zajedno jedna trećina ukupnog broja abortusa, ko to onda abortira na svakom ćošku srpskih državnih i privatnih klinika?

Odgovor je vrlo jednostavan i brutalan i neće se dopasti zagovornicima abortusa, feministkinjama i NVO.

Za najveći procenat abortusa u zemlji Srbiji su odgovorne devojke i žene koje redovno ne upražnjavaju kontracepciju, upražnjavaju je na pogrešan način ili je ne upražnjavaju uopšte.

Najtvrdokorniji će i u toj činjenici pronaći izgovore. Hajde da i njih pretresemo i demistifikujemo.

1) Žene i devojke nisu dovoljno upućene u metode kontracepcije.

Mi živimo u Evropi, u toku je 21.vek i informacije su nikad dostupnije. Čak iako ne idete redovno kod ginekologa, informacije možete dobiti i putem interneta. A za internet vam treba telefon za dinar i par stotina dinara mesečne pretplate. Iznos ravan trošku za dva kapućina za drugaricom ili pića u klubu u koji se skockate i izađete. Kada ukucate „kontracepcija” u guglovu pretragu, dobićete 1.340.000 rezultata. I to samo na srpskom. Dakle, neinformisanost ne može više biti argument, osim ako ne živite u nekom katunu. A tamo više niko i ne živi, jer su se svi pobegli u gradove.

2) Kontracepcija je skupa.

Najjefitnije i najjednostavnije sredstvo kontracepcije je kondom. Paketić sa tri komada košta između sto i dvesta dinara. Tri kondoma donose maksimum tri odnosa sa vašim partnerom. Ako imate seks svaki drugi dan, to je 300-600 dinara nedeljno. 1200-2400 mesečno. I to je trošak za dvoje. Pilule su skuplje, ali ni one više nisu toliko nepristupačne kao nekada. Dakle, osim ako ne živite u kartonu, kontracepcija nije skupa zabava. A ako živite u kartonu, rodićete to dete i nećete ni ići na abortus.


3) Kontracepcija smanjuje užitak i može biti opasna po reproduktivno zdravlje.

Kondomi smetaju, žuljaju i slađe je bez njih. Zato su tu pilule, pene, spirale i sl. „Ali, to može da mi šteti”. Ako odete kod ginekologa, šansa da vam prepiše pogrešnu kontracepciju je podjednaka kao i da vam lekar opšte prakse prepiše pogrešan antibiotik. Postoji, ali je mala. I grom može da nas udari, pa to ne znači da treba da sedimo kući svaki put kad pada kiša.

Pa, šta je onda uzrok tolikog odbacivanja svih metoda kontracepcije?

Žene u Srbiji, ma koliko se busale u grudi da su emancipovane, i dalje razmišljaju kao u 19. veku. Porodicu ne planiraju, žive od danas do sutra, bez ikakvih ograničenja. Žena je ta koja planira porodicu, jer je i žena ta koja pristaje na seks sa muškarcem. Barem je tako u civilizovanom svetu. Ona je ta koja se dogovara sa partnerom kada će praviti decu. A ako se muškarac ne složi sa vama oko tako rudimentarne teme, šta  onda vi radite sa takvim muškarcem? Gubite vreme.

Neću vas gnjaviti kako svaki abortus otežava svaku sledeću trudnoću. Neću vam popovati koliko te kiretaže mogu biti opasne, pogotovo ako se rade na divlje. Neću vam prebacivati da ubijate decu. Ne. Ja ću vas razapeti na krst kada imate nezaštićen seks i kada decu pravite „slučajno”, „kada omašite dan”, „kad se zeznete”, „kad ga hvatate na bebu” ili kada on ”nije pazio”, pa posle abortirate. Pljuvaću vas, jer je to tekovina prošlih vekova i oličenje primitivizma. Promiskuitet je sasvim legitiman. Ono što nije legitimno jeste da uništavate sebe, jer ste (bile) blentave, primitivne i glupe. To vam neću oprostiti.

Decu pravite i rađajte zato što decu volite i decu želite.

Ne abortirajte ih.

Ne zato što je to protiv Boga, tradicionalne porodice ili naše nacije.

A ako već hoćete nešto da  abortirate, abortirajte viševekovno neobrazovanje i primitivizam  koji su vam genetski usađivani i prenošeni sa kolena na koleno.

Abortirajte glupoću.

Нема коментара:

Постави коментар