понедељак, 26. октобар 2015.

ČUVARI GRADSKOG BLAGA

O poslednjim Mohikancima beogradskog rokenrola.


Cane.

Kada to kažete generacijama koje iza sebe imaju 30+ leta asocijacija je nedvosmislena, a tajkuni i pevači narodne muzike nisu među njima.

Zoran Kostić.

Poslednji veliki frontmen na ovim prostorima poslednjeg velikog benda na ovim prostorima.

Da, poslednjeg.

Jer, posle „Partibrejkersa” nema više ništa. Oni su sve što je ostalo od nekada tako slavne scene nekada tako slavnog grada. Velegrada.

Milan, Magi, Bojan i Vd nisu više sa nama. Gile se rasplinuo, izgubivši Čavketa tom prilikom. Ni Vlade više nema. Krle i Šaper su tu, ali to više nisu isti ljudi.

Ostao je samo Cane. I Anton. Gitara, bas, bubanj. Propovednički vokal. Prozivke publike. Ljuto prženje sa bine. Socijalno angažovani tekstovi. Bunt. Glas protiv gluposti. Glas razuma. Svetlo u mraku.

Jednom rečju, „Partibrejkersi”.

Počeli su u poslednje normalno doba na ovim prostorima, ali i u doba neviđene konkurencije. Izabrali su oprobanu formulu te 1985. Čist rokenrol. Bez basa. Lirike – jednostavne. Ljubav. Gradske teme. Šminkeri i šmekeri. I neponovljivi Canetov iskrivljeni vokal. Tri albuma su ih u samo četiri godine uzdigli u sam vrh tadašnje jugoslovenske scene. Pored „EKV-a”, „Čorbe” i „Azre” u naponu snage. Rezultat za respekt. „Kreni prema meni”, „Hipnotisana gomila”, „Mesečeva kći”, pesme za respekt.

Ali, svemu dobro jednom dođe kraj.

Stigle su devedesete, nikad jača scena i nikad jači grad su se raspali. Ne i „Brejkersi”. Formiralo se tvrdo jezgro. Cane i Anton. Spoj Elvisa i Kita Ričardsa u nekom paralelnom univerzumu. Našem univerzumu. Univerzumu koji se svake od tih teških godina smanjivao, čineći ga klaustrofobičnim i mračnim.

Tvrdo jezgro se povilo, ali nije puklo. To su činili basisti i bubnjari koji se menjali kao na traci, ali ne i Cane i Anton. Cane i Anton su nastavili. Još žešće, još angažovanije. U rokenrol stilu. Ljubavnim temama dodali su i one svakodnevne, socijalne i političke. Canetov glas se probijao kroz šund i kič praćen grmljavinom Antonovih šest žica.

Albumi su se oredili, ali su postali vredni čekanja. „Kiselo i slatko” izbacuje himnu čitave jedne generacije, „Hoću da znam”, dok „Molitva” postaje jauk za razumom okruženog ludilom. Mrak se zgušnjava, „Brejkersi” se još snažnije povijaju pod udarcima, ali ostaju na nogama.

Evoluiraju.

Stiže „Ledeno doba”. Standalone album. Duvačka sekcija. Nikad „masnija” distorzija. Tekstovi se menjaju. Ljubav je u drugom planu. Treba se boriti, pucati rifovima i stihovima. Cane je u belom, sa par kilograma viška, ali i dalje u formi. „Sit gladan”, „Generacija”, naslovno „Ledeno doba”. Teme teške kao crna zemlja, ali pesme pune energije. „Brejkersi” se ne predaju.

Nastavljaju. Preživljavaju. Bore se. Ali i stare.

Posle bezbrižnih osamdesetih i turbulentnih devedesetih, na redu su sredovečne dvehiljadite. Energija se razlaže pod naletom razočarenja u promene, ali ne nestaje. Samo prelazi u drugu formu. Cane i Anton se pročišćuju, vraćaju korenima. Distorzije skoro da i nema na „Gramzivosti i pohlepi”, ali zato ljubavi ponovo ima. One sentimentalne, sa osvrtom na mladost i propuštene šanse. Granica između bunta i emocije se briše. „Noćas u gradu”, „Da li se još volimo?”, „Bez ljubavi” u refrenima spajaju nespojivo. Borbu protiv gluposti i borbu za nečije srce.

A „srce kuca, tu je” i kada dođe „Sloboda ili ništa”. Stihovi su sve jednostavniji, sve direktniji. A takvi su i „Brejkersi”. Uvek su takvi i bili. Nikada tako dubokoumni kao „EKV”, tako mejnstrim kao „Idoli”, tako magloviti kao „Orgazam”. Iako nisu bili deo „Paket aranžmana”, jedini su preživeli da njegov duh prenose i mlađim generacijama.

Da neke nove klince uče o ljubavi i razmišljanju svojom glavom.

Da budu večita opozicija svakoj novoj vlasti.

Da se prozivaju sa publikom na karakteristični, beogradski mangupski način.

Da ljuto prže sa bine sa novom generacijom muzičara u ritam sekciji.

Da zadaju domaći zadatak kada je profesionalnost na ovim prostorima u pitanju.

Da budu smrtno ozbiljni u tekstovima, a urnebesno zabavni u dijalogu sa publikom.

Da sviraju rokenrol i da ga žive.

Da bdiju nad nama i našim dušama, puneći ih novom energijom i pameću.

Da čuvaju ovaj grad i ono što je od njega ostalo.

Dok ih bude.


Blagosloveni bili.


SLIČNE TEME:
GROZNICA KONCERTNE VEČERI
M(J)UZE
ŽIVOT POČINJE U PEDESETOJ
NAMERNO PRISTUPAČNE MEMORIJE
DEPEŠ MAŠINA

Нема коментара:

Постави коментар