уторак, 10. септембар 2013.

SELEKTORE, BUDI DRUG…


… pa nemoj da prokockaš još jedan kvalifikacioni krug…

  
Tema fudbalske reprezentacije ne prestaje da nas opseda, a povod za ovo pisanije su zastrašujući hvalospevi za igru našeg tima protiv nikad „običnije” Hrvatske i inicijativa kapitena da Mihajlović ostane sa timom i u sledećem ciklusu. E sad, pored činjnenice da je naš selektor konfliktna ličnost, zadrt i sujetan van svake pameti, mislim da mu je najveći greh činjenica da je promenio previše igrača i nije uvek pozivao najspremnije i najbolje igrače u tim. Jednostavno, mogla bi se napraviti čitava jedna postava od njegovih pogrešnih odluka i ona bi izgledala otprilike ovako:

Brkić

Maksimović, Biševac, Tomović

Fejsa, Petrović, Radovanović, Stevanović


M.Šćepović, S.Šćepović, Lekić
 
i tu čak ne bi ni bio kraj…

Takođe, ogrešio se teško o pojedine igrače, koje ili uopšte nije pozivao, ili ih je držao na klupi i tribinama, pa su ga otkačili, dok je neke prerano otpisao zbog „podmlađivanja''. Ovo poslednje je posebna glupost, pošto za reprezentaciju uvek igraju najbolji, koliko god godina imali. Za razliku od košarke, gde su igrači bili ti što su otkazivali, ovde je selektor bio taj koji je precrtavao sa spiska i pre nego što je takmičenje počelo ili neko od pozvanih igrača dobijao pravu šansu.


Da ne grešimo dušu, kada dođe neki (nadam se) Ljubinko Drulović i preuzme selekciju nakon Mihinog i Toletovog odlaska, nije baš ni da će morati od početka da krene. Preko 40 isprobanih igrača (!) u zvaničnim utakmicama (!) ima i svojih prednosti, te tako vrlo dobro znamo ko jeste, a ko nije za reprezentaciju. Problem je u nedopustivim rupama koje nam je Siniša ostavio i koje sad moramo da krpimo, uz neke starosedeoce vredne pomena. Ukoliko ostanemo pri sistemu igre koji dominira Evropom i koji smo do sada najčešće igrali (4-2-3-1), to bi trebalo da izgleda otprilike ovako:
 
Golman:
Boljeg od Vladimira Stojkovića (30 godina, partizan) nemamo, a pritom je i on daleko od dobrog rešenja, što možemo da vidimo i po „plivanju'' u crno-belom dresu. Zamena mu je nebitna, posto su sve redom nestalne u formi, tako da to može biti i Damir Kahriman (29, Tavrija).
 
Levi bek:
Iako je Aleksandar Kolarov (28, Mančester Siti) odigrao jako loše ove kvalifikacije i nije u nekoj zavidnoj formi, ipak mora ostati jedan od oslonaca ove ekipe, kakva god ona bila. Ako ništa drugo, onda zbog prekida, koji sem njega nema ko da izvede, a ne treba zaboraviti da smo upravo na taj način i podavali većinu naćih golova u ovim kvalifikacijama. Alternativa bi mu bio vrlo dobri Duško Tošić (28, Genčlerbirligi), koji igra u životnoj formi, a može biti upotrebljen i kao štoper, zlu ne trebalo.
 
Štoperi:
Matija Nastasić (20, Mančester Siti) i Neven Subotić (25, Borusija Dortmund) su, iako mladi, vec poprilično iskusni i igraju velike utakmice svaki vikend. Prvi je bio jedino pravo i pozitivno otkrovenje ovih kvalifikacija, a drugog ''samo'' treba uklopiti u reprezentaciju. A da se razumemo, bolje i nemamo, jer Milan Biševac (30, Lion) pokazao da može biti samo zamena i ništa više. Ostali (Rajković, Tomović, Maksimović) su još slabiji, tako da će imperativ biti da se izgladi problem sa Nevenom, koji najverovatnije takođe nosi u sebi prefiks zvani „Mihajlović''.
 
Desni bek:
Ovde dileme nema, mesto je zacementirano za Branislava Ivanovića (29, Čelzi), kapitena i našeg najboljeg fudbalera. Njemu bi konkurenciju mogao da naparavi Dušan Basta (29, Udineze), iako u klubu igra mnogo ofanzivnije, ali su nama krilne pozicije već popunjene. Čak možda ne bi bilo loše ni isprobati varijantu sa Banetom na štoperu, a sa njim kao ofanzivnim bekom. A ostaje nam i da se nadamo da se Basta više neće misteriozno povređivati pred same kvalifikacione utakmice, kako je to činio dok je selektor bio čovek koji mu uprkos vrhunskoj formi nikada nije pružio pravu šansu.
 
Centralni vezni:
Ovde je pozicija za „grešnog” Nemanju Matića (25, Benfika) vec viđena, dok za drugo mesto ravnopravno konkurišu prerano otpisani Miloš Ninković (29, Crvena zvezda) i bezrazložno skrajnuti Zdravko Kuzmanović (26, Inter Milan). Prvi bi nam doneo pas igru, iako bi to zahtevalo da igra povučenije nego u klubu, a drugi čvrstinu i šut, mada to već imamo u Matiću. Alternativa bi eventualno mogao da bude i Aleksandar Ignjovski (22, Verder), ali bi to značilo da Nine ide napred i da neko od ofanzivnih veznih leti van ekipe. To bi već bila stvar taktike, a siguran sam da bi se i Zdravko opet odazvao da ga pozove neko ko nije Mihajlović. Sa Matićem je taj problem (valjda) rešen.
 
Ofanzivni vezni:
Tri pozicije iza najisturenijeg napadača su možda jedine popunjene u našem trenutnom raspoloživom fondu potencijalnih reprezentativaca. Mozda čak i prepunjene. Lazar Marković (19, Benfika) i Dušan Tadić (25, Tvente) su se iskristali kroz ove kvalifikacije kao najbolja rešenja, s tim sto je drugi imao tu nesreću da mu Ramadani nije menadžer, pa je sedeo na klupi nedopustivo dugo u nekim jako bitnim utakmicama. Triling bi zatvorio Adem Ljajić (22, Roma), uprkos jednoj od retkih situacija u kojoj je Mihajlović bio u pravu. Jednostavno, potreban nam je i zbog toga treba preći preko njegovog očiglednog nepoštovanja određenih stvari. Kako su pomenuta trojica jako mladi, potrebno je da na klupi imaju jednog nepošteno zaboravljenog Boška Jankovića (29, Verona), upotrebljivog na više pozicija. Filip Đuričić (21, Benfika) treba da ima jasno definisanu poziciju u timu i da raste uz ostale igrače. Šesti igrač bi se odlučio u duelu Miralem Sulejmani (25, Benfika) i Zoran Tošić (26, CSKA Moskva), s tim sto ovaj potonji nije skoro ništa pokazao u ovim kvalifikacijama, a imao je i više nego dovoljno prostora za to.
 
Napadač:
Ispostavilo se da je rak rana ovog sastava loša realizacija i skoro svi ispobani napadači u ovom ciklusu su podbacili. Ostaje žal što jedan Nikola Đurđić pre teže povrede nije dobio šansu pre braće Šćepović, Lekića i Filipa Đorđevića. Ovako ostajemo sa jednim jednim pravim napadačem, mladim, neiskusnim, ali ocigledno vrlo talentovanim. Aleksandar Mitrović (19, Anderleht) tek treba da se dokazuje na velikoj sceni, ali kod nas nema konkurenciju. Zbog toga bi možda još jednom trebalo porazgovarati i sa prekaljenim Milanom Jovanovićem (32, bez kluba) i videti da li postoji prostor za eventualni povratak iz nepravedno preuranjene penzije. U slučaju da se on ne odazove, zamena bi pre svih mogao biti Filip Đorđević (26, Nant) i to samo kao najmanje loša varijanta.

Na terenu bi to moglo da izgleda ovako:



Stojković


Ivanović            Subotić                Nastasić            Kolarov


                                Matić                     Ninković


Ljajić             Tadić          Marković


Mitrović


Zamene: Kahriman, D. Tošić, Basta, Kuzmanović, Janković, Đuričić, Jovanović

Tribine: Biševac, Ignjovski, Sulejmani, Z. Tošić, Đorđević…

Svi drugi igrači koji su protutnjali kroz naš tim u ovom ciklusu su daleko od čak i ovako skromne reprezentacije. Sa druge strane, kakav god bio naš A-tim, on nije poligon za učenje i eksperimentisanje, te tako zaslužuje najboljeg mogućeg selektora koji će u njega pozivati najbolje moguće igrače.


Selektor:
Pitanje koje treba postaviti možda i pre samog sastava jeste upravo čovek pored aut-linije. Mihajlović je trebao da donese rezultat, autoritet, modernizaciju igre i podmlađivanje. Sve sem poslednjeg nije uspeo da donese, i zbog toga treba da ide. I pored po jednog dobrog poluvremena protiv Belgije i Hrvatske kod kuće, kao i demoliranja slabašnog Velsa. Premalo je to za jedan kvalifikacioni ciklus, a premalo je i vremena, pošto onaj novi, evropski, uveliko kuca na vrata.

U idealnom svetu, našu reprezentaciju bi predvodio čovek kojeg je još uvek aktuelni predednik FSS-a oterao. Naš trenutno najbolji fudbalski trener. Miroslav Đukić (47, Valensija). Kako se on nije u preterano srećnim tonovima rastao sa matičnim Savezom, pretpostavka je da se ne bi ponovo latio istog posla, pogotovo sada, kada mu je karijera u usponu. Zbog toga je realnija i izvesnija opcija trener šampiona Evrope do 19 godina, Ljubinko Drulović (45, Srbija U-19). Ambiciozan, miran, naviknut na rad sa mladim igračima, čini se kao idealan kandidat za selektora koji će pokušati da zaustavi nezadrživi prodor vode u korito srpskog fudbalskog reprezentativnog broda koji dvaputa zaredom nije uspeo da isplovi na otvoreno more, ka Poljskoj i Ukrajini, te na dalek put od Brazila. Sledeća stanica je Francuska za tri godine.

Tako blizu, a tako daleko...




Нема коментара:

Постави коментар